Nettbutikk

8 ting du MÅ vite om klokker

Teddy Baldassarre snakker inn i kamera.
YOUTUBER: Teddy Baldassarre. | Foto: YouTube / Tudor

8 ting du MÅ vite om klokker

Teddy Baldassarre snakker inn i kamera.
YOUTUBER: Teddy Baldassarre. | Foto: YouTube / Tudor
Et kræsjkurs.

Klokkeverden kan være stor og uoversiktlig. Spesielt om man er nybegynner kan det være mye å sette seg inn.

Derfor har Klokkr tidligere bistått med følgende artikler:

Seks nybegynnerfeil og hvordan man skal unngå dem
5 klokkebegreper du bør kunne
Hodinkee-gründeren: Tolv nybegynnerfeil du må unngå
Seks Rolex-uttrykk det er verdt å lære seg

I tillegg til vårt beskjedne bidrag har Teddy Baldassare lagt ut en film til sine 585 000 YouTube-abonnenter om åtte ting man vite om klokker.

Under ser du hans punkter.

1. Urverk

Det finnes i hovedsak to typer urverk. Den ene er mekaniske klokker (herunder automatisk og manuelt opptrekk) og kvarts (batteri).

2. Merkene og deres eierskap

I likhet med bilbransjen er det også i klokkeverden slik at noen få eier flesteparten av merkene. Rolex er organisert som en ideell stiftelse og eier seg selv og Tudor, Patek Philippe og Audemars Piguet er familieeid, men foruten disse er de fleste store merker en del av et større konglomerat.

Swatch Group eier for eksempel Swatch (tro det eller ei), Omega, Longines, Tissot og Blancpain. Richemont eier Cartier, Vacheron Constantin, IWC, JLC, Panerai og A. Lange & Söhne. Seiko eier Seiko, Orient og Grand Seiko. LVMH er den siste store grupperingen og de eier merker som Tag Heuer, Zenith og Hublot.

STYRTRIK: LVMH-eier Bernard Arnault (innfelt). | Foto: Zenith / Instagram

3. Størrelsen

Hvordan en klokke faktisk skal sitte på håndleddet kan være vanskelig å vite. Dette handler selvfølgelig om hva man liker også, men du bør måle hvor stort håndleddet ditt er (sjekk ut denne, for eksempel: Slik finner du ut hvor stort håndleddet ditt er) som en start.

Etter dette finner du hvilken spekter som passer deg hva gjelder diameter på klokken, tykkelse og lengde fra remfeste til remfeste.

4. Reimer og verktøy

Hvordan reim eller lenke du har på klokken kan endre utseende totalt!

Noe nybegynnere kanskje ikke er klar over er hvor enkelt det er å bytte lenke og reim på klokker. Derfor trenger man ikke henge seg for mye opp i om man liker originalreimen eller -lenken klokken kommer på.

Det eneste man trenger å tenke på er rembredden og at den skal stemme med hva som faktisk passer på klokken. De vanligste størrelsene er 18, 20 og 22 millimeter.

Klokkr har tidligere skrevet denne artikkelen som kanskje kan være til hjelp: Slik bytter du reim og lenke på klokkene dine – i tillegg har vi mange fine straps i nettbutikken vår!

En fin reim av skinn ligger på bordet.
KVALITETSPRODUKTER: Skinnreim, NATO-strap og reiseetui er blant noen av tingene du kan finne i vår nettbutikk. | Foto: Tioverti

5. «Inhouse» urverk vs kjøpt inn

Inhouse urverk betyr i korte trekk at merket selv har laget urverket. Teorien er at dette skal være bedre siden merket selv har kontroll på produksjonen av samtlige deler og urverket er spesiallaget til en gitt klokke eller motsatt.

Motstykke er såkalt hyllevare-urverk. Det vil si urverk som er kjøpt inn fra et annet merke eller en urverksprodusent.

Sistnevnte var kjempevanlig for bare noen år siden og er fortsatt standard på rimeligere modeller. Ofte kan riktignok merket selv gjøre forbedringer på hyllevare-urverkene.

6. Vanntetthet

De fleste klokker kommer med en form for vanntetthet. Utfordringen for nybegynnere ligger i at selv om det står at klokken er 30 meter vanntett, betyr ikke det at du kan dykke ned til 30 meter. Grunnen til at det er slik er at man snakker om statisk trykk, men om du for eksempel hopper fra fem meter og i vannet kan trykket i det du treffer vannet være over 30 meter.

Forhold deg heller til dette: 30 meter betyr at du kan vaske henda med klokken på. 50 meter betyr at du kan svømme forsiktig med klokken. 100 meter tåler de fleste vanlige vannaktiviteter. 200 meter kan hobbydykkes med.

DYKKERKLOKKE FRA TUDOR: Pelagos FXD. | Foto: Tudor

7. Klokkens glass

I hovedsak kommer klokker med tre forskjellige typer glass. Den første varianten er av en form for plast og får veldig fort skraper. Nummer to er laget av mineralkrystaller og litt mer robust, men ikke ripesikkert. Til slutt er det safir som ikke kan få riper, men som i noen få tilfeller kan knuse.

8. Forhandlerne

Det er mange steder man kan kjøpe klokker. Nederst på listen er de som selger falske klokker og disse bør man åpenbart holde seg unna. Gråmarked-selgerne og bruktforhandlere kan du derimot som nesten alltid regel stole på (spesielt om de har et godt rykte).

Autoriserte forhandlere kan du derimot to for god fisk og er godkjent av merkene selv. Disse selger som regel nye klokker. Garanti og alt er på stell her.

SALG: 25 % rabatt på samtlige skinnreimer i nettbutikken vår!

Under kan du se Baldassarre forklare mer om hvert punkt.

Sett denne?