Klokkeverden kan virke stor og overveldende når man først dypper tærne ned i vannet.
Det er mange ord og uttrykk som kan virke forvirrende, men spesielt når man skal begynne å bruke penger på klokker kan det være greit å unngå noen åpenbare feil mange andre har gjort.
Nylig publiserte YouTuber Teddy Baldassarre en oversikt over seks nybegynnerfeil han mener man bør unngå. I tillegg fortalte han om hvordan man kan sørge for at det ikke skjer med en selv.
– Jeg gjorde selv mange feil på veien. Derfor ønsker jeg å dele noen tips for å gi litt informasjon til dem som er i starten av sin klokkesamlingsreise. Først og fremst handler dette om misforståelser og feil som mange gjør når de først skal begynne å kjøpe klokker, sier Baldassare.
Slik ser listen med nybegynnerfeil ut:
1. Urealistiske forventninger til nøyaktighet
– Det fleste vet ikke hva som er et akseptabelt avvik i nøyaktigheten når det kommer til mekaniske klokker. En innstegsmodell til rundt 5000 kroner kan ha et avvik på et helt minutt per dag. Det betyr ikke at det er noe galt med urverket. Ikke forvent en fantastisk nøyaktighet når det gjelder rimeligere klokker. Nøyaktighet bør ikke være det du setter høyest hvis du kjøper en (rimeligere) mekanisk klokke.
2. Rimelige klokker som investeringer
– Det er mulig å kjøpe klokker som går opp i verdi, men 98 prosent av alle klokker gjør ikke det. Rolex, AP og Patek har gjort at mange tror klokker er et bra sted å investere, men dette tilhører sjeldenhetene. Spesielt når det kommer til litt rimeligere klokker. Selv om en klokke til 10 000 kroner går opp 25 prosent i verdi, så har du kanskje ikke bygget deg opp et rykte når du skal selge og må derfor bruke en bruktforhandler som tar prisstigningen din som sin fortjeneste.
LES OGSÅ: De beste two tone-klokkene under 50 000 kroner
3. Å tro at man er bundet til én lenke eller reim
– Noe jeg ofte legger merke til hos folk som ikke er så klokkeinteressert er at de fokuserer for mye på lenken eller reim som klokken kommer på. Det man etter hvert lærer seg er å forutse hvordan en klokke kan se ut med en annen reim.
4. Impulskjøp
– Det er lett å la seg rive med når man finner en ny hobby. Dette kan være vanskelig når kunnskapsnivået ikke er der det bør være og derfor ender man opp med å ha kjøpt mange klokker som man ikke lenger liker etter hvert som smaken endrer seg. Det er alltid lurt å sove på avgjørelser og ikke bare kjøpe fordi man er gira.
5. Dårlig forståelse av dimensjoner
– Over tid får man en god følelse på hvilke størrelser som passer ditt håndledd. Dette får man rett og slett ved å prøve klokker. Helst før man kjøper dem. Dette er blitt enda viktigere med årene i takt med at stadig flere kjøper klokke på nett. Se på klokkene du har og hva som passer deg. Ikke bare se på diameterstørrelsen. Tenk også på ting som hvor mye skive det er i forhold til bezel, lug til lug, også videre. Husk også at for eksempel en dressklokke skal bære annerledes enn en pilotklokke.
6. Å kjøpe for andres aksept
– Ignorer alle andre! Bare kjøp det du selv liker. Ikke tenk på hva andre samlere eller folk på internett har i klokkeboksen. Jeg husker da jeg startet at jeg kjøpte en Seiko SKX bare fordi alle andre på YouTube hadde den. Kjøp de opphausede klokkene hvis du liker dem, men bare derfor.
På utkikk etter noen skikkelige fine klokkereimer? Sjekk ut Klokkr sin egen nettbutikk her!
Sett denne?
Under kan du se Teddy Baldassarre fortelle enda mer inngående om de forskjellige nybegynnerfeilene.